Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: pro Pavla Duchana

Od: Uživatel Evangnetu Pavel Duchan <>
Kdy: 14. 09. 2010 07:17
Předmět: Re: pro Pavla Duchana

Velice mi záleží na vyznání (a to nejen na apoštolském, nicajsko-cařihradském a nebo Athanasiově - mimochodem, které je "evangelické"??) protože ukazují na kontinuitu církve a naší historii (v tomto směru vřele doporučuji přečíst si předmluvu k Augšpurskému vyznání víry), kde nutně musíte zohlednit fakt, že vedle Bible mají i protestanté tradici, která sice není součástí zjevení jako u katolíků, přesto je nutné ji zohledňovat. A to platí i v případě svěcení neděle. Nebo si opravdu myslíte, že jste pišel na něco, co jste objevil jen vy a adventisté? Mimochodem - pokud se bavíme o vyznání víry, tak je to, podle mého názoru, opět otázka příslušnosti k církvi. Rozhodně neplatí "jsem v ČCE, v Bibli si mohu číst co chci". Pletete si zdroj poznání (ten je skutečně jeden - Bible) a výklad tohoto zdroje (kde se přihlíží ke spoustě jiných faktorů). Tedy - nestačí jen zapíchnout prst do Bible a odslabikovat větu, je nutné věci vidět v souvislostech (např. historických, kontextu, úmysl pisatele, situaci pisatele, atd.). Pokud hledáte pravdu, nenajdete ji redukcí faktů. Pokud hledáte Pravdu - hledejte Pána Ježíše Krista.
Ano, problém je složitější a to není snaha rozmělnit debatu. Pokud si myslíte, že jste na to kápnul i bez teologů - prosím, poslužte si. Já svůj názor neopírám pouze o Bibli, ale také o její výklad. Výklad lidí, kteří jsou zkušenější než já, kteří jsou profesionály, nebo alespoň tuto problematiku studovali (http://www.evangnet.cz/diskuze/vlakno/forum/cce/otazka_zvenci//4128#4323). Závěrem bych se odvolal na košilaté "člověk zde není pro sobotu, ale sobota pro člověka" - pokud vím, tohle je učení NZ, Pána Ježíše Krita (když v sobotu uzdravoval) a tak věřím, že jej nikterak slavení soboty jako dne odpočinku o den později než bylo zvykem neuráží, vždyť tím oslavujeme jeho činy a klademe na ně důraz.
Nebo ještě jinak, abych citoval katolický katechismus: 2190 - Sobota, jež představovala dovršení prvního stvoření, je nahrazena nedělí, která připomíná nové stvoření zahájené Kristovým zmrtvýchvstáním.
PS: Nežádal jsem vás, abyste psal o katolicismu. Nebo mi prozraďte, kterou část věty považujete za žádost o vaše vyjádření ke katolicismu? Byla to pouze výzva, abyste se nad sebou zamyslel a popřemýšlel o třískách a trámech. "Já skutečně nechci moc - jen abyste si uvědomil, že katolíci mají svou Pravdu a vy jim to vyčítate. Jste ale jiný?"
A jak sám píšete - i v kontextu mých slov by to nedávalo smysl:
07. 09. 2010 13:51 "Abych to tak nějak bratrsky řekl - dejte pokoj s tím osočováním katolíků z nesnášenlivosti, je z toho na zvracení."
13. 09. 2010 11:26 "O katolicismu, prosím, již nepište.. je to utrpení číst.."

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód