Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: pro Pavla Duchana

Od: Anonym: David Protest <> ( ---.8-3.cable.virginmedia.com )
Kdy: 13. 09. 2010 01:46
Předmět: pro Pavla Duchana

Omlouvám se, že jsem Vám neodpověděl na vaše komentáře. Bohužel je tu dost nepřehledný systém psaní komentářů a tak si často nevšimnu kde a kdo nějaký přidal. Obvykle se dívám pouze na konec stránky, takže jsem Vaše komentáře asi neviděl. Nicméně odpovídám teď.
Zaprvé si ujasněme jednu věc. nekřičím a nenadávám. Pokud se podíváte jak mým prvním komentářem se diskuse rozproudila, zjistíte, že jsem psal naprosto vlídně a korektně. Byl jste to kromě pana Wrany také Vy, kdo se do mě obul. Nadávkami začali ostatní, mohl jste si všimnout, že já jsem je neoplácel. Já jsem pokaždé jasně řekl co si myslím o názorech druhých.
Víte, pokud podle Vás všechno záleží na tom, jestli je něčí přístup obvyklý nebo neobvyklý, tak se s bližším poznáním pravdy rovnou rozlučte. O čem jako má vypovídat to, že můj přístup je neobvyklý. To je snad jedno, ne? Důležité je přece, že mám pravdu, ne?
Pokud se to v nejbližších dnech nezměnilo, tak pokud vím, stále máme jako evangelíci Apoštolské Vyznání Víry. I když nevím proč na tom tak záleží. Jestli nějaké Vyznání obsahuje filioque nebo ne, to je podle mě celkem jedno, temto rozdíl toho moc neurčuje. Apoštolské je, jak víte, bez filioque. Úloha tradice podle mě má být pouze taková, aby zachovala axiomatické učení, čili věroučné body podle Bible, které nejsou diskutovatelné. Tradici, tak jak existuje v Katolické církvi (a myslím pokaždé římskou), naprosto odmítám. Je plná bludů, jak už bylo prokázáno bezpočtem reformátorů. Ke katolické církvi bych neměl připomínky, pokud by nefušovala do protestantů. Ať nás nechá být, my ji taky neotravujem. Protestanté chtějí žít v klidu a v míru s katolíky a nezávisle na nich si vyznávat svou víru. To ovšem nesouhlasí s poejtím katolíků, resp. církve (nemyslím řadové katolíky), která je vždy sužovala represáliemi a nesnesla mírné spolužití s lidmi jiného názoru. Pokud by círev římská neotravovala protestanty a nevtírala se k nim neřekl bych proti ní ani slovo, stejně jako neříkám ani slovo proti Buddhismu, který si spokojeně existuje a nikoho nesužuje a neinfiltruje. Dokus si katolická církev hledí svého, nemám s ní problém. Pokud bych ale měl dělat kompromisy mezi jejími požadavky a Bohem, pak mám problém.
Katolíci tedy skutečně mají svoji pravdu a já jim ji neberu. Ona je to spíš lež, ale pro mě za mě, ať si věří čemu chtějí. Jen ať do toho netahají protestanty. Skutečně, vůbec jim jejich představu pravdy nevyčítám, jak říkám mám spoustu dobrých kamarádů katolíků a nemám problém s nimi vyjít, nikd yjim nevyčítám to, čemu věří. Maximálně jim řeknu, že je to nesmysl, ale nic víč, žijeme v pohodě a přátelství. Jsou to katolíci, kteří vyčítají protestantům jejich víru a chtějí je likvidovat (opět nemyslím řadové katolíky, ale církev). Pozor likvidací nemyslím nutně násilí a zničení, likvidací myslím, zničení myšlenek protestantismu a nahrazení je idejemi katolicismu. A to mi vadí.
Já jsem jiný, já nikomu nenařizuji, čemu má věřit a já nepřekrucuji Bibli, tak jako římská církev.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód