Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Svěcení Neděle

Od: Uživatel Evangnetu František Smetana <>
Kdy: 10. 09. 2010 20:34
Předmět: Re: Svěcení Neděle

Tak přemýšlím nad tématem "Svěcení neděle" a napadla mne protiotázka: "Svěcení soboty?". Vím, že Ježíš vešel podle svého zvyku do synagogy, pak ještě zmínka o tom, že apoštol Pavel na jedné své misii hledal synagogu v sobotu. (Jeho zaměření na získávání židů pro mesiáše - Ježíše Krista?). Apoštol Jan "přišel ke své Apokalypse" v Den Páně. Protože je Ježíš Pánem nad sobotou - či soboty - soudím, že šlo o sobotu. A víc nic. Asi budu muset nahlédnout do konkordance…
U adventistů se říkávalo s humorem o šiřitelích nějaké "nové pravdy": "Vyhledej verš v konkordanci (vytržený z kontextu) a uchmátni vhodný citát z Ellen Whiteové…" Ale to bylo jen pro odlehčení :-) .
Nečtu nikde v Bibli o tom, že by byli křesťané v době formování novozákonního kánonu ochotni se nechat ubít kvůli svěcení soboty. Vím o tom, že se to dělo v době stalinského teroru v gulazích adventistům, kteří odmítli nastoupit po pátečním západu slunce do jakéhokoliv zaměstnání. Je to hodno úcty. Ale následování?
Pokud bratře Proteste opět budete argumentovat Desaterem - čtvrtým přikázáním, tak si je přečtěte celé! Ani otrok tvůj ani dobytče tvé? To máte jako současní ortodoxní židé zaměstnanou nevěřící hospodyni, která vám rozsvěcuje žárovku? V elektrárně kdosi - či cosi pracuje na výrobě elektřiny… Co vaření? Prosím popište mi Vaši praxi svěcení soboty v dnešní době 21. století. Možná Vám to zní ironicky. Nevím. Ale poučte mne. Děkuji.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód