Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Katolická hereze

Od: Uživatel Evangnetu Pavel Duchan <>
Kdy: 09. 09. 2010 06:58
Předmět: Katolická hereze

A je to tady zase. Nevadí. Kdyžtak mě opravte, nejsem ani magistr a ani bakalář teologie. V křesťanství se objevuje několik přístupů k učení, žádný z nich sám sebe nechápe (pokud je mi známo) jako v rozporu s Biblí. Katolíci mají učení, které není v rozporu s Biblí. Luteráni mají učení, které bych vulgárně shrnul "co není v Bibli zakázáno, je dovoleno". Kalvinisté mají učení, které bych opět vulgárně shrnul "co není v Bibli dovoleno, je zakázáno".
Z tohoto pohledu tvrdit, že kompletní římskokatolické učení je v rozporu s Biblí (zajímalo by mě, co znamená "v rozporu s teologií", protože teologie je pro mě věda která Písmo vyládá a aplikuje na dnešní praxi) mi přijde jako do očí bijící nesmysl. Takže bych Vás požádal, abyste to buďto upřesnil, nebo odvolal..
PS: Osobně cítím, že se jako evangelík nutně musím hlásit k 15ti stoletím historie předreformační církve, protože jakkoliv nesouhlasím s některými kroky a věroučnými body, lze jen těžko popřít, že je to přímá linka k prvním křesťanům (jakkoliv více k pohano-křesťanům než žido-křesťanům). Protestanstská nauka (čtyři vyznání) nevyrostla na zelené louce a tak je to správně, podle mě.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód