Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Svěcení Neděle

Od: Uživatel Evangnetu František Smetana <>
Kdy: 08. 09. 2010 05:46
Předmět: Re: Svěcení Neděle

V sebepojetí adventistů sedmého dne jako církve ostatků hraje sobota výlučnou roli zejména v eschatologickém očekávání. Zachovávání „falešného dne odpočinku“ versus pravého dne odpočinku podle čtvrtého přikázání se jedná o sedmý den - sobotu , bude hrát hlavní roli při brzkém druhém příchodu Ježíše Krista. Dokonce výklad „znamení šelmy“ a „pečetě Božího lidu“ ze Zjevení je jasný: neděle versus sobota.
Omlouvám se bratřím magistrům teologie, ale z Bible nelze doložit zachovávání neděle jakožto dne odpočinku. Historicky je to asi tak, že se křesťané chtěli odlišit od tehdy pronásledovaných židů v tehdejší římské říši a tak se ani přijetí Dne Slunce za den odpočinku příliš nevzpěčovali.
V sebepojetí a předporozumění ASD sebe sama jako „vrcholu reformace“ jde o to, že několik staletí se církev „kazila“ a rozpoznání nutnosti návratu k „pravém dni odpočinku“ je mj. i eschatologickým znamením.
Adventisté s.d. neučí, že ti kdo zachovávají nyní upřímně neděli nebudou spaseni.
Jsem evangelík, v adventistické církvi jsem byl asi dvanáct let. Ale k sousloví adventistická hereze mám averzi. :-) Hereze je podle mne odpadnutí od něčeho původního či snad něčeho nepohodlného? Asi je fakt nepohodlný - nemožný zachovávat dnes čtvrté přikázání - sobotu, jako to sedmé přikázání :-). Faráři evangelické církve nemají, pokud vím, mustr na to, zda doporučit či odrazovat od sexu před svatbou. “Jsme ve svobodě“. Ale to asi motám něco nesouvisejícího. Anebo je snad Desatero celek?
Proč si myslím, že je v pořádku že většina křesťanů dnes „drží“ neděli? Protože křesťanství je náboženství - omlouvám se těm, kdo to vidí jinak - jako každé jiné. A každé náboženství se nějak vyvíjí a „turbuluje“ a i tu sobotu přejali adventisté do své věrouky přes babtisty sedmého dne…
Pokud budu dštít „oheň a síru“ na někoho s odlišným názorem nejsem v pozici Ježíše z Nazaretu, ale těch na druhé straně…
Pokud vím, tak apoštol Pavel označil křesťany také za „sektu“. Dnes se studenti a profesoři religionistiky snaží se slovem sekta šetřit.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód