Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Svěcení Neděle

Od: Anonym: David Protest <> ( ---.8-3.cable.virginmedia.com )
Kdy: 30. 08. 2010 03:18
Předmět: Re: Svěcení Neděle

Nevím, nevím, bratři, ale nebyl bych zas tak hrr s tím urputným obhajováním Neděle. Jsem sice také evangelík, ale vím, že svěcení Soboty není výhradou pouze Adventistů, už ve středověku byly církve světící Sobotu. Mimoto pokud se člověk více zajímá (jako já), tak zjistí, že důvody pro svěcení Soboty vůbec nejsou nepodložené, naopak, podle mě jsou dokonce rozumnější než důvody pro svěcení Neděle. Mám např. el. verzi článku katolického časopisu, kde se píše, že svěcení Neděle zavedl papež Sylvester I. (zvolen v r. 314) a nahradil jím dosavadní svěcení Soboty. Náhodou se mi dostal do ruky také otisk dokumentu o Sobotě, vydaného tímto papežem, jeho závěr je takovýto:
Dies Sabbati, in Diem Dominicam iure à Papa mutata est, propter significatorum preeminentiam, factorum excellentiam, temporumque convenientiam. Papež změnil zákon ze dne sobotního na den Páně, pro jeho velký význam, jeho skvělého tvůrce, a jeho vhodný čas. (překlad je trochu nedokonalý, ale jasný)
Mimoto i Sokrates píše, že v 5. století křesťané slavili sobotu. For although almost all churches throughout the world celebrate the sacred mysteries on the sabbath of every week, yet the Christians of Alexandria and at Rome, on account of some ancient tradition, have ceased to do this. -The Ecclesiastical History of Socrates Scholasticus kniha 5., kapitola 22.
A takových dokumentů a vyhlášek je mnohem více. Nechci se každopádně nijak hádat, jen mi nepřijde moc intelektuálně čestné obviňovat světitele Soboty ze sektářství, protože jejich důvody z faktického hlediska jsou určitě rozumné. Je celkem dobře doložené, že prvotní křesťané Sobotu světili a že až papežství zavedlo Neděli, i sama Římská Církev to přiznává v mnoha svých prohlášeních.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód