Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Antikoncepce, masturbace

Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 15. 01. 2009 09:01
Předmět: Re: Antikoncepce, masturbace

Mohu vám odpovědět jen na jako středoškolský učitel etiky, theolog a člen ČCE. Oficiální stanoviska byste si musela vyžádat jinde, třeba na Synodní radě ČCE (), ale také třeba u docenta teologické etiky na ETF UK ThDr. Jindřicha Halamy ().
V ČCE jsou formulovány principy pouze pro zásadní věci, v mnoha jednotlivinách si cestu musí člověk hledat sám. Z tohoto pohledu žádný vyznavačský postoj k Vašim tématům neexistuje. Současně i v nich musí být jednání evangelíka vedeno odpovědným životem před Bohem i lidmi. Následkem toho můžete v ČCE narazit na lidi vůči těmto otázkám lhostejným, uživatele antikoncepce atd., zatímco jiní budou přesvědčeni, že se jedná o hříchy téměř smrtelné (což ovšem neučí ani Římskokatolická církev - viz Hans Rotter, Sexualita a křesťanská morálka, ISBN 80-7021-669-7, ačkoliv jsou všichni přesvědčeni o opaku). V našáí literatuře se na téma maximálně dočtete, že v Gn 38,9 o "onanii" nešlo.
Můj osobní postoj je, že v případě masturbace se vůbec nejedná o morální problém. U antikoncepce, tam je to složitější, většinou se ale shodneme na tom, že je by se neměly užívat prostředky, které brání usazení již oplodněnému vajíčku, což je svého druhu potrat, ačkoliv odborníkům se ježí srst, hovoří-li někdo o potratových pilulkách.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód