Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Podávání vína nezletilým

Od: Anonym: zvědavý77.111.246.--- )
Kdy: 05. 11. 2021 22:52
Předmět: Re: Podávání vína nezletilým

marta napsal(a):
 Doufám, že ústava nehájí právo agresora zneužívat oběť, když jde o projev  jeho víry. Zvěstovatelů takových věr je bohužel dost.    I u toho vína nezletilým to vidím spíš na tolerovanou praxi než jako ústavou  chráněnou svobodu projevovat víru.
Ano, je to tolerovaná praxi. Ale nejde to přirovnávat k nějakému zneužívání. Víra nesmí znamenat porušení zákonů si omezení práv druhých lidí. U VP nejde zpravidla ani o doušek, který se vypije. Je to malinké usrknutí, nejde o doušek, jako když člověk pije vodu či jinou tekutitnu. Množství je zcela zanedbatelné, nevěřím, že by tu byla nějaká měřitelná hladina alkoholu v krvi. V krvi může být trvale nějaká velmi nízká hladina alkoholu, nemusí člověk ani jít zkvašené ovoce. Vypité jedno deci by tu hladinu zvýšilo, množství kde půjde řekněme o objem čajové lžičky a ne o objem polévkové lžíce, tak se nenaměření, aby bylo prokazatelné pozření alkoholu.
Samozřejmě, šlo by to hnát do extrémů. Buď mladistvým a dětem podávat vinnou šťávu a ne zkvašené víno, nebo podávat namočenou hostii, kde ten objem je ještě nepatrnější a ani bolševik v době totality by to neřešil. Tehdy se hledala každá záminka, ale vínu u VP režimu kupodivu nevadilo. Jsou i křesťané, kteří odmítají víno u VP a nahrazují ho šťávou z hroznů, nesmí být zkvašená. Proti namočené hostii nic nemám, v některých církvích to je běžnou praxí, z kalicha pijí jen kněží. V době epidemii by toto bylo určitě dobré řešení.
Já zažil jiný problém, jako někdo má problém s vínem u VP, tak někdo zas má problém s chlebem. Sice kvůli nesnášenlivosti na lepek tj. celiakii. Nějak mi nesedlo, když jsem zjistil, že kdosi ten kousíček chleba nezkonzumuje, ale pak vyhodí do koše. Nejsem katolík, abych věřil na proměnění chleba ve fyzické Kristovo tělo, ale toto mi vadí. Stejně jako mi moc nesedne vylévání kalicha do umyvadla nebo výlevky. Není to fyzická lidská krev, ale nesedne mi to. Proč to víno nedopít? Samozřejmě dospělý, nebude ten den řídit atd.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód