Otázky zvenčí

Co jste kdy chtěli vědět o křesťanství a evangelících a báli jste se zeptat...

Odpověď na příspěvek: Re: Svěcení Neděle

Od: Anonym: Agapé---.net.upcbroadband.cz )
Kdy: 30. 10. 2021 16:13
Předmět: Re: Svěcení Neděle

Bible píše o svěcení Šabatu, totiž Šabat Šabatón Qodéš, to se dá přeložit jako Sabat Svatý, přesvatý…. Je to sedmý den v židovském kalendáři. Jelikož židé dodnes považují za sednmý den období v pátek v podvečer po západu slunce až do soboty podvečer do západu slunce, považuji toto období za skutečný Šabat. Šabat je den odpočinku. Ale Ježíš mluvil o jiném dni odpočinku. Kod chce však dodržovat desatero (desatero přikázání Staré smlouvy) měl by logicky dodržovat i Šabat. Nepřesný překlad je sobota, ale toto je velmi matoucí překlad, protože jak jsem napsal, světí se od pátku do soboty… Neděle pak byla normální pracovní den tj. od soboty večer do neděle večer.
Mimochodem, jsou dva Šabaty. Jeden je velký (Šabat před Velikonocemi - tento Šabat vychází tuším na středu, možná čtvrtek) a druhý je ten běžný Šabat o kterém se bavíme.
Šabat znamená, že věřící nemá pracovat, židé mají také omezený počet kilometrů či stovek metrů, kolik toho smějí ujít. Židovský šabat je trochu něco jiného, je to víc o nesmyslných zákazech, než křesťanský Šabat, který samozřejmě první křesťané - židé - světili, ale není tom zmínka v Novém zákoně, protože to nebylo tak podstatné. To že světli šabat je jichsté, protože by to jinak znamenalo, že by se museli scházet v pracovní den (v neděli) a to by asi nebylo moc dobré.
Šabat se v židovských kruzích začíná požehnáním a pitím vína a pak se lámou vánočky. To je jejich tradice. Mají tam taky Havdalu, rozsvícení svíček, což je tradice rabínského judaismu, vzdálená křesťanství a pravděpodobně převzata z pohanských zvyků. Myslím, ale že ten zvyk s vínem je velice zajimavý a shoduje se s chápáním křesťnaského kalicha - víno přinášející spasení - leč oni nerozpoznali kdo je Mesiáš.
Šabat je hlavně o udržování vztahů s nejbližšími, ale i o zvaní chudých bližních na večeři nebo o prokazování milosti druhým. Tzn. pokud musíte pečovat o nemocné dítě nebo rodiče, nemůžete kvůli šabatu zanedbat tuto péči. Láska k Bohu a k bližnímu má být na prvním místě.
Šabat doporučuji dodržovat, je to někdy docela těžký, ale je to dobré pro člověka, někteří lidé totiž neumí odpočívat a končí vyčerpáni a se zhuntovaným tělem, nemocní. Bůh ví, proč nařídil dodržovat Šabat. Pro křesťany by to měla být dobrovolná aktivita, jak to kdo cítí, žádná povinnost, je to na srdci a je to součást desatera, byť to snad v církvi není oblíbené téma.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód