Krize/Vize ČCE

Otevřená diskuze - jakýsi evangelický think tank, který se pokusí dlouhodobě a systematicky zaobírat situací ČCE.

Odpověď na příspěvek: Re: VII - ORGANIZACE, SPRÁVA A MANAGMENT CÍRKVE

Od: Kazatel ČCE Roman Mazur <>
Kdy: 21. 02. 2011 22:47
Předmět: Re: VII - ORGANIZACE, SPRÁVA A MANAGMENT CÍRKVE

Myslím, že hrubě přeceňujete - vážně nebo ironicky? - faráře a podceňujete laiky.
Nabízím zcela jiný pohled na stejnou věc:
ad2. Na 12 míst v novém staršovstvu máme 17 nebo 18 osob ochotných kandidovat. Dalších 16 oslovených odmítlo, mohu-li soudit, vesměs z vážných důvodů. Skoro všichni, co odmítli, pro sbor něco dělají a dále budou dělat, i když nekandidují do staršovstva.
ad3. V rámci sborových oznámení se u nás včera tradičně s poděkováním vyjmenovávali ti, kteří pomáhali s jejich přípravou a průběhem. Počítejte se mnou: farář, kostelnice, vítací služba, lektorka biblických textů, varhanice, dva kytaristé, dvě učitelky nedělky, promítač na plátno, ten, kdo připravil občerstvení po bohoslužbách. Z pochopitelných důvodů se neděkovalo kurátorce, která ta oznámení připravila a četla. A to ještě samozřejmě nemůžeme vyjmenovat např. ty, kteří se za bohoslužby a sbor modlili. Z těchto všech lidí jsou za to jen 2 placeni.
ad1. Soudím, zcela naopak než Vy, že právě u nás farářů je obvykle zakopán pes tam, kde se spolupráce nedaří. Kážeme evangelium jako inspirativní zvěst pro všední dny těch, kteří naslouchají? Není pro nás pohodlnější udělat všechno, co je možné, sami? Vždyť jen pak to vše bude "na úrovni" a navíc všichni uvidí, že se práce nebojíme… Vedeme bohoslužby a sbory věcně i "kulturně" přiměřeně vůči těm, kdo se účastní jejich aktivit?

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód