Krize/Vize ČCE

Otevřená diskuze - jakýsi evangelický think tank, který se pokusí dlouhodobě a systematicky zaobírat situací ČCE.

Odpověď na příspěvek: Re: VII - ORGANIZACE, SPRÁVA A MANAGMENT CÍRKVE

Od: Anonym: Ondra Glac---.unet.cz )
Kdy: 16. 02. 2011 16:54
Předmět: Re: VII - ORGANIZACE, SPRÁVA A MANAGMENT CÍRKVE

Reaguji především na úvodní text.
Domnívám se, že v Bibli je popsána jedna situace, která se současnému stavu naší církve do jisté míry podobá. Jedná se o faraonův sen o sedmi tučných a sedmi hubených letech. Pokud mám správnou představu, ještě několik let nám bude stát dávat peníze na platy farářů. To jsou tučná léta a je třeba shromažďovat do sýpek. Pak přijdou léta hubená, než se církev přizpůsobí svému početnímu stavu.
Podotýkám, že na hubená léta by se měly připravovat jak sbory (velké i malé), tak i ústředí. Možná je v ČCE taková svoboda, že některé sbory účinně své transformaci zabrání, ústředí by ale mohlo vytvořit možnost pro ty, kteří budou mít zájem.
Pokud to dobře sleduji, hubená léta přinesou dva základní problémy - nebudou peníze na platy farářů, a tím pádem nebudou peníze na provoz a údržbu budov.
Za základní úkoly pro "tučná léta" považuji: 1) Opravit "na věčné časy" (50 let?) nemovitosti, které jsou potřebné pro náš provoz. 2) Vyškolit kazatele a další služebníky, kteří mají zájem o tuto službu, kterou budou vykonávat ke svému zaměstnání. (podobně jako dnes nejsou placení varhaníci) Je nutné, aby mohli být vyškoleni jiným způsobem než pětiletým vysokoškolským studiem, protože mnoho lidí je schopných kázat, vyučovat nebo jinak sloužit, ale ETF prostě nezvládnou. 3) (Obdoba k bodu 2) Vyškolit kazatele k nějakému civilnímu povolání, aby se mohlí uživit i bez státní podpory. Toto je nejbolestnější místo - mnoho kazatelů současných se bude muset bez současných peněz obejít, a je třeba vybrat ty, kteří zůstanou v úvazku církve, ať už půjde o ty nejschopnější, nebo o ty, kteří už mají blízko do důchodu apod. 4) Zajistit vedení sborů, které nebudou mít svého faráře - např. půlúvazkový farář se bude věnovat pouze prebyterům ze tří sborů. Tito presbyteři povedou veškeré bohoslužby, biblické hodiny apod., ale budou se společně scházet nad vizí, cílem, realizací, prostředky… Vedoucím sboru nemusí být nutně farář, může jít i o kurátora - podle osobnostních rysů a schopností. 5) Zajistit teologický rozvoj - např. tolik profesionálních teologů na seniorát, aby každý kazatel i sloužící presbyter měl šanci jednou do měsíce slyšet jeho kázání ( odnést si nahrávku, aby to doma mohl přežvýkat pořádně v klidu). 6) Soustavně vyučovat ve sborech, že nejdůležitější pro naše spasení není placený vystudovaný farář a náš současný kostel.
Přechod na hubená léta může samozřejmě proběhnout i chaoticky, faráři se stůj co stůj budou držet největších sborů, najednou se přijde na to, že se sype kostel, věřící budou lomit rukama, že už nebudou mít svého faráře… ale jestli to nechceme na malých sborech zabalit, je čas otevřít Bibli a hledat, co je pro provoz církve to nejdůležitější. A podle toho se aktivně připravit.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód