Krize/Vize ČCE

Otevřená diskuze - jakýsi evangelický think tank, který se pokusí dlouhodobě a systematicky zaobírat situací ČCE.

Odpověď na příspěvek: Re: plat faráře

Od: Kazatel ČCE Roman Mazur <>
Kdy: 14. 11. 2010 14:50
Předmět: Re: plat faráře

Ahoj Jardo,
právě proto, že k liberalizaci vlastně už skrytě dochází (přesně jak jsi to popsal), tak jsem spíše proti tomu, aby se posilovala ještě různou výši odvodů sborů do Personálního fondu.
Pokud farář dělá svou práci dobře, měl by mít alespoň zhruba stejný plat v chudičké Horní Dolní i v našich bohatých městských sborech. Mám pocit, že např. u učitelů to tak ještě pořád je, ne?
Platy bych více diferencoval spíše podle toho, jak se farář snaží. Dnes se na odměnách (prostřednictvím seniorátních výborů) rozděluje 5 procent z peněz vybraných do Personálního fondu, mnohem lepší by bylo 10-20 procent. Tak by mohl mít nejpracovitější farář o 2-4.000 Kč měsíčně více než ten nejméně pracovitý, což by už bylo znát…
Ale úplně nejvíce mi chybí absence celkové koncepce farářských platů. Církev nemá vizi, kam by úpravy platu měly nakonec vést (ať už jednání církví se státem o majetkovém vyrovnání dopadnou jakkoli): Má mít farář plat jako učitel na ZŠ? Jako gymnaziální učitel? Jako manažer ve střední firmě? Má mít plat, který mají v průměru jeho farníci? Nebo obyvatelé ČR? Jak do farářského platu započítat specifické farářské benefity, především byt, kde se neplatí nájem?
Sám se kloním k řešení navázat platy farářů se započtením všech "benefitů" na platy gymnaziálních učitelů se započtením všech "benefitů"…

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód