Krize/Vize ČCE

Otevřená diskuze - jakýsi evangelický think tank, který se pokusí dlouhodobě a systematicky zaobírat situací ČCE.

Odpověď na příspěvek: Farář jako misionář

Od: Uživatel Evangnetu Jan Dospiva <>
Kdy: 23. 06. 2010 22:09
Předmět: Farář jako misionář

Pro vyváženost bych chtěl říct, že zrovna ostravský sbor tomu našemu v určité době finančně pomohl. Mně jde však tady o nějaké systémové řešení.
Je třeba si uvědomit, že čím menší a věkově starší sbor, tím víc roste důležitost farářovy misijní práce, protože prostě není většinou v silách členů převážně v důchodovém věku oslovit evangeliem lidi úplně mimo sbor ve věku střední a mladší generace. To není výtka ani podceňování, prostě jen realistické hodnocení možností a akčního rádia člověka v určité životní situaci a fázi. Konečně ani plně zaměstnaný otec rodiny nebude mít dostatek času věnovat se tomu systematicky. Bez této práce ale sbor zanikne.
To je ovšem úplně jiný úhel pohledu, v němž není prioritní, zda faráře "chce" nebo "nechce" či zda "potřebuje" nebo "nepotřebuje" nějaký sbor, ale že určitá oblast potřebuje evangelium a že církev ho chce (nebo snad nechce?) přinášet. Pak nemůžeme dost dobře říkat, že "chce-li sbor faráře, musí si ho zaplatit", protože to je, jako bychom řekli, chcete-li misii, tak si ji sami zaplaťte, proč by vám s tím měla vaše vlastní domovská církev pomáhat. Plaťte personální fond ve stejné výši jako ostatní, ať už na to z vlastních kapes máte nebo ne. Nebo poníženě proste, sepisujte "projekty", a pak teprve vás možná podpoříme, místo toho, abychom se sami zajímali, zda nějaké sbory nepotřebují naši pomoc.
Systém rovného odvodu do personálního fondu bez systematické a automatické solidarity sborů je nebratrský a z hlediska misijní podstaty křesťanské církve zvrácený. Je proto nezbytné ho doplnit systémem partnerství sborů, kdy každý větší městský sbor bude podporovat alespoň jeden až dva malé.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód