Krize/Vize ČCE

Otevřená diskuze - jakýsi evangelický think tank, který se pokusí dlouhodobě a systematicky zaobírat situací ČCE.

Odpověď na příspěvek: Re: „noví lidé“ do sboru?

Od: Uživatel Evangnetu Petr Tomášek <>
Kdy: 17. 06. 2010 19:30
Předmět: Re: „noví lidé“ do sboru?

Především byste měl zklidnit svoji hysterii a přestat používat podpásovou „argumentaci“ (přesněji řečeno manipulativní logické klamy). Je neuvěřitelné, jak v tak málo slovech vašeho příspěvku lze najít tolik překrucování.
Zvlášť u vás je to tzv. „slamák“, čili tzv. podsunutý argument, tj. taktika, kdy protistraně podsunete něco, co ta vůbec netvrdí, abyste odtud mohl říct, že nemá pravdu (nebo, že je to zlý člověk, že může za krizi v ČCE, nebo něco na ten způsob)…
Uživatel Evangnetu Michal Vejvoda napsal(a):
 No nevím, tyhle příspěvky mne fakt můžou zvednout ze židle. Myslím si, že to  je právě tenhle typ smýšlení, který je důvodem, proč je naše církev v hnoji  a proč tu řešíme nějaké krize/vize.
Vidíte a já si spíš myslím, že se z „krize“ velmi rychle stala velikánská dubová palice, kterou zde spousta lidí „mlátí po hlavě“ ty, kteří zastávají jiné názory, než oni sami…
Tzn.: "Kdo nic nedělá nic nezkazí"
Klam č. 1. Neřekl jsem, že by církev neměla nic dělat. Vyjadřoval jsem se proti konkrétním věcem, které považuji za špatné.
a pokud náhodou někdo něco udělá nebo alespoň chce dělat tak  se nad tím "upřímně zděsit" a zpochybnit jeho motivy.
Klam č. 2. Slovy „upřímně zděsit“ (přesněji jsme užil spojení „dost se děsit“) jsem reagoval na Romanův způsob argumentace, kdy nejprve argument protistrany zgeneralizuje (pomocí slov typu „jakýkoliv“), aby jej následně mohl „smést ze stolu“. Pouze vy jste má slova vytrhl ze souvislosti…
Klam č. 3. Podsouváte mi, že „zpochybňuji motivy“ někoho, „pokud náhodou něco dělá“. Tj. jinými slovy, že napadám kohokoliv, kdo něco dělá. To není pravda, stavím se pouze proti těm věcem, které považuji za špatné (dokonce se nemusí ani jednat o to, že by někdo něco „dělal“; moje původní námitka byla spíše proti nerealistickým a sobeckým fantaziím o „přivedení nových lidí do sboru“).
(Z jiné strany: pokud bychom vaši argumentaci dovedli do důsledků, pak by vůbec nebylo možné uvažovat o tom, zda je ta, či ona věc správná, protože by se vždy jednalo o „zpochybnění motivů, pokud náhodou někdo něco udělá…“)
Nakonec se snad dozvíme, že základním křesťanským pravidlem je zarytě o své víře mlčet  a odhánět lidi od kostela…
Klam č. 4… hm, to jste skutečně myslel vážně, nebo je to jen blbý bonmot…?
P.S. Pokusím se zvrácenost Vašeho způsobu argumentace ukázat ještě na názorném příkladu: Řekněme, že by někdo chtěl šířit křesťanskou víru násilím (např. pod výhružkou zabití). Pokud bych proti tomu protestoval, taky byste mne obvinil, že jen „zpochybňuji motivy, pokud náhodou někdo něco dělá“?

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód