Krize/Vize ČCE

Otevřená diskuze - jakýsi evangelický think tank, který se pokusí dlouhodobě a systematicky zaobírat situací ČCE.

Odpověď na příspěvek: Re: I. CÍRKEV JAKO BOŽÍ A LIDSKÉ DÍLO

Od: Uživatel Evangnetu Tomas Cvrcek <>
Kdy: 27. 04. 2010 04:17
Předmět: Re: I. CÍRKEV JAKO BOŽÍ A LIDSKÉ DÍLO

No, dekuju za zprostredkovani techto argumentu (chapu, ze to neni nic oficialniho).
Musim konstatovat, ze me to docela zklamalo.
1. Stezovat si, ze statni moc casto krade, to je jak nosit sovy do Aten. Jindrich VIII. zase zlikvidoval funkci system samofinancovani katoliku v Anglii, neblahe pameti. A Mehmed II. zlikvidoval system financovani byzantske cirkve. To ta bestie stat proste dela. Myslim, ze odpovidajici reakci by melo byt se na stat proste nespolehat a snazit se drzet si ho nalezite od tela.
2. To je takovy mirne vych…ytraly. Mozna bychom se takhle mohli prifarit ke vsem, kdo kdy chteli nejake odskodneni za cokoli, proste z toho duvodu, ze se taky citime historicky perzekvovani.
3. No, a pak se divime, ze nas nekdo povazuje za spolek na urovni klubu zahradkaru. Kdyz se sami na takovou uroven stavime (ze jako cirkev je z hlediska financovani na stejny urovni jako ruzne volnocasove aktivity a spolky), tak tim spis takove srovnani muzeme vycitat nekomu jinymu.
Cirkev nema co bejt ve sluzbach ci ve vleku statu. Cirkev je nevesta Kristova, a ne Caesarova devka (a to jsem vlastne pouzil celkem mirneho vyraziva, jak Ezechiel tak Jeremias meli pro Izrael mnohem peprnejsi oznaceni).
Tomas C.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód