ČCE a Internet

Diskuze o roli Internetu v ČCE

Odpověď na příspěvek: Ad: website srcce - pro a proti

Od: Český bratr <>
Kdy: 15. 12. 2005 01:55
Předmět: Ad: website srcce - pro a proti

Zdravím zúčastněné v této důležité diskuzi,
a chci k ní přičinit několik poznámek. Sám totiž patřím k iniciátorům kvalitní koordinace přístupu k informacím v Ústřední církevní kanceláři ČCE a postřehy zde zaznamenané považují za důležité a rád je budu tlumočit na patřičných místech.
ALE! Za těch pár let, co se o rozvoj internetové komunikace zajímám, jsem vypozoroval fatální omezení různých webových komunit. Jmenovitě stoupenců Linuxu. Ano, bezesporu tomuto open-source systému patří budoucnost a v Božím království nebude než Linux a Velký Bill bude definitivně poražen, pročež držím vydatně všechny palce. Jenže na této zemi, tak jako i v reálné církvi, která je tím příslovečným "corpus mixtum", žijí různé nedokonalé světy vedle sebe a mají spolu kooperovat. A Synodní rada ČCE neměla zkrátka v určité chvíli ten stupeň správného poznání a zavedla svou vnitnří síť a celý systém komunikace na produktech Microsoftu. Na těch obyčejných ixpéčkách, která mám přidělená na svém erárním notebooku a za tři roky mi ani jednou nespadla. Což je realita uznávaná i skalními odpůrci tohoto velkého monopolního dodavetele operačních systémů.
Podle mne - a teď to řeknu hodně natvrdo - k přerušení plodné komunikace mezi tvůrci softwaru v Ústřední církevní kanceláři a Evangnetem došlo na základě jistého skupinového narcismu stoupenců Linuxu sdružených kolem posledně jmenovaného intelektuálního společenství. Pro něž mám velké pochopení a nejsou přitom jediní vyznavači alternativních systémů, jež znám. Přesto, když Evangnet vznikal, patřil jsem k prvním, kteří zúčastněné nadšence varovali před tím, aby nevznikl "stát ve státě".
Nebudu zaplevelovat web dlouhými vývody, ale tolik musím konstatovat, že podle mého názoru organický vývoj celocírkevních stránek ČCE nakonec ovlivnila, či poškodila, neujasněná identita těch lidí kolem Evangnetu, kdo v první fázi nabídli SR své entuziastické softwarové produkty a posléze s ní chtěli vstoupit ve standardní komerční vztah. Což je ovšem otázka, která se točí kolem celého webu, a Evangnet je jejím živým příkladem. Na začátku stojí dobrovolnické bezbřehé nadšení, kryjící touhu ovlivňovat běh věcí a mít svá želízka v ohni, a na konci vystrčí hlavu unavená frustrace, zoufající si nad objemem požadovaných služeb, zničehonic se dožadující standardních plateb za svou práci.
Potom je opravdu snadné z pozic Evangnetu na tomto diskuzním fóru okopávat Synodní radě kotníky za to, že se pokusila řešit situaci podle svých možností. Ano, ty stránky nejsou opravdu nic moc. Máte něco lepšího? Když vám tolik záleží na ČCE?
S pozdravem
Jan Mamula

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód