Ekuména

Diskuze o vztahu k jiným církvím a náboženským společnostem, ekumenické záležitosti apod.

Odpověď na příspěvek: Re: Bratrská jednota baptistů se rozhodla, že nepříjme finanční vyrovnání

Od: Kazatel ČCE Roman Mazur <>
Kdy: 13. 02. 2013 16:31
Předmět: Re: Bratrská jednota baptistů se rozhodla, že nepříjme finanční vyrovnání

Uživatel Evangnetu Jan Dospiva napsal(a):
 Jak je to tedy v ČCE? Měl jsem za to, že o přijetí tzv. finančního vyrovnání  už rozhodl mimořádný synod rok před schválením zákona a že podle řádu  hospodaření církve půjdou veškeré tyto příjmy do personálního fondu. Nebo je  všechno ještě otevřené?
Ano, Honzo, k podpisu smlouvy za ČCE synod synodní radu již pověřil. Ano, peníze půjdou v první fázi na účet Personálního fondu.
To první je logický (a doufám, že nezvratný) krok. Na rozdíl od baptistů finanční náhradu potřebujeme mj. na to, abychom "vyplatili" některé své sbory. Ty mají oprávněné restituční nároky, ty ovšem nejsou uspokojitelné "naturální" cestou (jejich majetek se mezitím stal vlastnictvím soukromých osob, obcí, krajů…). Podpisem smlouvy budeme mj. garantovat státu, že se těchto nároků jako sbory a církev vzdáváme.
To druhé je podle mě jen provizorní řešení. Personální fond je zřejmě jako jediný církevní fond vyzkoušen a dlouhodobě nastaven na hospodaření s částkami v řádech stamiliónů. Jsem si ovšem téměř jistý, že na synod přijdou (po předchozí diskusi ve sborech i seniorátech) mnohé návrhy, jak tyto postupně přicházející peníze rozdělit na více hromádek a nevyužít je jen na farářské platy pro období po odluce.
Trochu podrobněji o tom píšu v závěru svého článku zde:

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód