Ekuména

Diskuze o vztahu k jiným církvím a náboženským společnostem, ekumenické záležitosti apod.

Odpověď na příspěvek: Re: Bratrská jednota baptistů se rozhodla, že nepříjme finanční vyrovnání

Od: Kazatel ČCE Roman Mazur <>
Kdy: 10. 02. 2013 15:57
Předmět: Re: Bratrská jednota baptistů se rozhodla, že nepříjme finanční vyrovnání

Podle mých informací není ještě rozhodnutí kolegů baptistů definitivní. Po jejich lednovém rozhodnutí na sebe zajímavým způsobem narazily dva jejich klíčové důrazy:
1. Princip odluky od státu: Jsou-li peníze z finanční náhrady považovány za státní, nevezmeme si je.
2. Princip kongregační: Každý sbor je sám za sebe plnoprávnou suverénní církví. Sbory, které by peníze přijaly, se nyní brání, že těsná většina jim v tom zabránila.
V každém případě ovšem nechtějí potopit zákon jako celek, diskutují jen o svém postavení v rámci procesů jím spuštěných.

Stoprocentně veřejná diskuse asi nemůže probíhat nikde. I baptisté rozhodovali na grémiu svých delegátů, zřejmě tam nemohl být kdokoli přítomen nebo dokonce promluvit.
Máte-li ovšem na mysli "otevřenou diskusi", tak ta asi probíhá ve většině církví. U nás mezi pražskými evangelíky např. chystáme na sobotu 16. 3. půldenní setkání na téma "Restitučně - odlukový zákon: Past nebo šance?"
Klíčové rozhodnutí ovšem musí přijmout synod - evangelický parlament. V červnu 2013 zřejmě předloží svým členům a sborům základní varianty k diskusi a o rok či dva roky později rozhodne.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód