Ekuména

Diskuze o vztahu k jiným církvím a náboženským společnostem, ekumenické záležitosti apod.

Odpověď na příspěvek: Proč čteme ve sborech na Zelený čtvrtek pašije? Kdy končí Velikonoce?

Od: Uživatel Evangnetu Jan Kirschner <>
Kdy: 11. 04. 2012 09:17
Předmět: Proč čteme ve sborech na Zelený čtvrtek pašije? Kdy končí Velikonoce?

Vážení přátelé, mohl by mi někdo teologicky lépe objasnit, proč se v ČCE na Zelený čtvrtek čtou pašije? Nebylo by ekumenický vhodnější a bližší biblické tradici, pokud by se připomínala bohoslužba Poslední večeře Páně? Bohoslužba -často kolem stolu - s večeří Páně, někde i v původním sederovém duchu se v poslední době začíná objevovat v mnoha sborech, přesto se stále ve většině -pokud se ve čt. bohoslužby konají - čtou pašije.
Pašije je vhodnější číst dle mého názoru přímo na den utrpení páně - Velký pátek, nebo na Květnou neděli, kdy si od příjezdu Ježíše do Jeruzaléma přípomínáme události, které nás ve svatém Týdnu čekají.
Dle mého názoru je to více ekumenické i v souladu s biblickou tradicí. Pokusil jsem se téma shrnout v tomto článků: http://www.christnet.cz/magazin/clanek.asp?clanek=3856
A druhé téma: Kdy končí Velikonoce? Ježíš se dával učedníkům podle Skutků spatřit do svého nanebevstoupení po 40 dní, přesto pro mnohé z nás končí Velikonoce velikonočním pondělím. Nebylo by vhodné dát větší důraz na velikonoční dobu třeba pravidelnějším slavením večeře Páně? V našem sboru v České Lípě a Novém Boru jsme se např. rozhodli vysluhovat VP až do Trojiční neděle každou bohoslužbu. Zajímají mě Vaše názory.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód