Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Podpora homosexuality v ČCE

Od: Anonym: Martin Danihelka---.tmcz.cz )
Kdy: 25. 03. 2015 13:34
Předmět: Re: Podpora homosexuality v ČCE

Jana Pazderková napsal(a):
 Marťo, ty věříš ideologickým slátaninám evropské unie? Že jsi to rovnou  nehledal na stránkách Logosu 😆. Mimochodem EU učí, že interrupce je  normální právo matky na své tělo. To uznáváš taky? Jsi velmi málo vzdělaný.  Vždyť ještě v r. 1990 definovala WHO homosexualitu jako nemoc. Opět říkám,  jako křesťanku zajímá Bible. Prosím, podívej se do nějakého normálního  slovníku. Jak chceš vést diskusi, když nevíš, o čem mluvíš? Já se tě na ty  verše z Bible ptala první, tak mi je sem napiš a pak dostaneš odkaz na moji  doktorandskou práci.
Jestli věřím „ideologickým slátaninám“ Evropské unie? No, věřím jim asi tak tisíctřistakrát více než tvým anonymním slátaninám, Jano Pazderková+Pavle Kokosi+Jaroslave+Petře88… Způsobem, jakým tu argumentuješ, jak se vůbec chováš, z jakých zdrojů vycházíš a jak je komentuješ, o své úrovni sděluješ nepochybně více, než bys rád. Osoba se tvou vzdělanostní úrovní vůbec nemůže předstírat, že kdy studovala teologii.
Neodpověděl jsi prakticky na žádnou z otázek, které jsem položil v příspěvku z 24. 03. 2015 21:57 „Homofobie je kryptohomosexualita“. Toho se tu asi taky těžko dočkáme, že?
Je mi zatěžko hovořit s tebou o Bibli, nemilý anonymní trolle, a to z několika důvodů. Hovořit s tebou o Bibli má totiž stejný smysl jako mluvit se slepým o barvách a jako hrát s prasetem mariáš. Vždyť z celého tvého chování přece vyplývá, že ti chybí nejzákladnější předpoklady k práci s Biblí. Nechápeš ani vztah Zákona a evangelia, nechápeš ani skutečnost, že Bible není skladištěm veršíků, kterými mlátit druhé po hlav. Tak, jako třeba dům není hromadou cihel, ale smysluplnou a použitelnou stavbou určenou k útulnému bydlení. Co si počít s jednotlivým biblickým veršem, když ho nedovedeš zasadit do smysluplného kontextu? Litera zabíjí, ale duch oživuje (2 Kor 3,6). Z pouhého způsobu, jakým biblické verše používáš, ze tvé dětinské umanutosti a exegetické neznalosti je naprosto zřejmé, že ti chybí nejzákladnější teologické vzdělání, dokonce i pouhá biblická taktnost, která je vlastní každému laickému písmákovi. A z nečestných, vulgárních, agresívních a trollích způsobů, které v této diskusi používáš, je také evidentní, že nemáš nejmenšího zájmu následovat svým životem evangelium, stát se šiřitelem pokoje, míru a lásky spíše než trollí agresivity, snižování bližních (homosexuálů, ČCE atd.) apod.
Mě v postoji ke vstřícnému a tolerantnímu postoji k homosexuálům orientuje nikoli jeden biblický verš, ale celá Kristova laskavost ke svému okolí, i k hříšným, bídným, jinověrcům, prostě jiným… Jsem pamětliv toho, že Kristus se nikde nevymezuje vůči homosexuálům; říká, že nemáme soudit druhé, abychom nebyli sami souzeni (Mt 7,1 nn. Par.), i apoštol Pavel píše, že nemáme žádný pouvoir soudit slabého služebníka našeho Pána (Ř 14,4). O pasáži Ř 1 a Pavlově odsuzování homosexuality jsem kdysi pronesl pravděpodobně své nejdelší kázání. Kristus i apoštolové varují nesčetněkrát varují před smilstvem, ale pojem smilstva, se kterým pracují, je hlubší a náročnější, než aby se povrchně klasifikovaly „zakázané“ a povolené sexuální praktiky (v tomto klasifikování se vyžívají pouze úchylové). Smilstvo není „homosexualita“, není to ani dokonce zdaleka jenom sexuální kategorie. Boží lásce je v evangeliu otevřen každý, a tím spíše ten, kdo trpí pro svou sexuální orientaci, pro svou jinakost, ponižováním a nepochopením.
Těším se 1./ na tvé odpovědi na otázky, které jsem položil v příspěvku z z 24. 03. 2015 21:57 „Homofobie je kryptohomosexualita“, 2./ na odkaz na tvou údajnou disertaci "Morálka v Bibli a její aplikace u mládeže v liberálních církvích" obhájenou prý na HTF.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód