Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Miloš Rejchrt - Co nebylo ukradeno, nemá být vráceno

Od: Kazatel ČCE Roman Mazur <>
Kdy: 05. 04. 2012 21:24
Předmět: Re: Miloš Rejchrt - Co nebylo ukradeno, nemá být vráceno

Ahoj Honzo, dovoluji si upozornit na tři skutečnosti:
1. Diskuse na mimořádném synodu byla zcela svobodná. Hned na začátku přišla výrazná hrst vůči navržené podobě restitucí zcela kritických hlasů - čtyři nebo pět. Pak se ozvalo několik méně výrazných souhlasných hlasů.
Hlasování nakonec dopadlo - jestli mě paměť neklame - takto: 4 proti, 4 se zdrželi a asi 68 pro. Ukázalo se tedy, že odpůrci se ozvali veřejně vlastně všichni. Změnit toto rozložení sil u řádně zvoleného synodu je, myslím, nepravděpodobné.
2. Pokud mohu soudit, tak většina, která je pro, a ke které také patřím, nevidí v balíku restitučních peněz danajský dar, ale ani žádnou velkou výhru. Pragmaticky v něm vítá především změkčující polštář pro přistání k samofinancování, příp. možnost založení fondu pro církví "grantově" podporované aktivity.
Když nás stát okrádal, vědělo se, že jsou důležitější úkoly než se rozhlížet po lepším zabezpečení. Když jsou nám nyní katolíci ochotni dát kus svého podílu, ví se, že jsou důležitější úkoly než se kochat desetimilióny na účtu. Najdeme pro ně opatrné zkušené laiky a ať se snaží…
Ještě jinak: Když tyto restituce možná nakonec zase krachnou, protože se rozpadne vláda, nikdo ze synodálů asi brečet nebude.
3. Jsem si ovšem skoro jist, že po druhém neúspěšném pokusu by se synod rozhodl pro cestu k samofinancování i bez restitucí nebo jiné spolupráce se státem…

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód