Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Plíživá kontrarevoluce

Od: Anonym: Eduard Hausenbergermayer---.bluetone.cz )
Kdy: 09. 12. 2005 13:23
Předmět: Re: Plíživá kontrarevoluce

Rád Vám odpovím. Pokud byste pocházel z luterského sboru a chtěl se zdokonalit v luterské bohoslužbě a vystudovat třeba ETF, abyste mohl působit jako kazatel v luterském sboru a vaším zájmem by bylo, aby tato tradice nevymizela v takovém sboru, pak je to v pořádku. Luterských sborů je v ČCE velmi málo a zaslouží si ochranu.
Vy se však domníváte, že přijdete do ČCE z římsko katolické církve a změníte si ji k obrazu svému. Bez ohledu na tradici daného sboru a církve. To je hanebné.
Pokud uvádíte, že Hus a Žižka byli původem katolíci, jedná se pouze o demagogii. Pokud ovšem v sobě necítíte, že jste také jedním z velikánů, kteří jsou předurčeni k velkým činům. Soudě dle vašeho chvástání se o vašem studiu magisterském a doktorském apod. jste spíše žvanil, egoista, soběstředný chvástal trpící spasitelským komplexem. Znám konvertity, kteří přešli z řím. kat. církve do ČCE -někteří z hlubokého přesvědčení, někteří jen proto, že se jako kněží nemohli oženit.
Ti první zpravidla z hlubokou úctou a pokorou sledují hlubokou bratrskou tradici a snaží se do ní zařadit a poznat ji, ti druzí si často myslí, že spolkli všechnu moudrost, začnou působit jako evangeličtí faráři (po studiu magisterském někdy i doktorském v ČCE) a myslí si, že by měli teď všchny ty hloupé evangelíky naučit víře. Ve svém přesvědčení zůstali katolíky a opustili katolickou církev z těch nejzbabělejších důvodů. Často pak opustí i evangelickou církev neb v ní nezakoření.
Smutné ovšem je, pokud v ní zanechají stopy v podobě kříže ve znaku církve a různobarevného taláru při bohoslužbě v lepším případě a v podobě modloslužeb, vzývání svatých nebo žehnání volům (jak zpívá Karásek) v tom horším případě.
Eduard Hausenbergermayer

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód