Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Kdy se ČCE probudí?

Od: Uživatel Evangnetu David Geisler <>
Kdy: 04. 06. 2011 10:00
Předmět: Re: Kdy se ČCE probudí?

Tohleto "Jimovo" mě zaujalo: "Chce to ale sundat klapky z očí a dívat se na vše z perspektivy 21. století a ne pohledem doby kdy se židé potulovali s kozami pouští."
Jaká je vlastně ta zmíněná "perspektiva 21. století"? A čím se liší od perspektivy doby "…kdy se židé potulovali s kozami pouští…"? Je to jenom v technologickém pokroku? Nebo v úrovni lidského poznání? Toť otázka…
Pokud bych se na dané téma díval očima moderních internetových diskuzí, tak je vše jasné. Na jedné straně lidstvo směřuje k obdivuhodným výkonům - budou silnější počítačové superservery, wifi internet bude zaveden i do poslední africké či barmské vesničky, auta budou jezdit na elektřinu, elektřina bude získávána z nových - do té doby neznámých - zdrojů, každý bude mít levný a výkonný mobil s internetem, každý bude mít možnost všechno a hned vědět.
Na druhé straně bude třeba možné vidět vedle všech těchto superidejí i totálně sociálně vyloučené lidi i celé komunity. Ti nebudou mít prostředky a schopnosti (materiální, finanční ani intelektové) na své začlenění do světa supervýkonných a superinteligentních počítačů, aut a klimatizací. Člověk se člověku vzdálí na několik světelných let - byť by stáli na zastávce metra vedle sebe. Ty vzdálenosti jsou totiž vzdálenostmi v mikrokosmech lidských myslí.
Takže 21. století a doba, kdy se židé potulovali s kozami pouští se od sebe zase tak moc neliší. Obojí bylo o dělení tehdejší společnosti - na ty, co měli poznání a moc, druzí z toho všeho něměli nic. Řešením však není ani evoluce, ani revoluce.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód