Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Zapálenost, svoboda a jak rozfoukat plamen

Od: Uživatel Evangnetu Petr Hanč <>
Kdy: 10. 08. 2005 22:07
Předmět: Zapálenost, svoboda a jak rozfoukat plamen

Ahoj Mildo,
za vlažnost ČCE opravdu nemůže jen totalita. Je třeba si však říci, co si představujeme pod zapáleností, protože si asi každý představujeme něco jiného. Já si představuju, že zapálený křesťan žije vírou, žije u Boha, vztah s Bohem je pro něj velmi důležitý. Důležitější než majetek, rozkoše, zábava, pohodlí. Věří, že štěstí a naplnění najde v životě s Bohem. Neznamená to ale, že ve všem doslovně věří Bibli a že má ve všech náboženských věcech jasno. Naopak, dobrý křesťan zapojuje svůj kritický rozum a současně si uvědomuje, že jeho poznání je strašně omezené a že většinou věcí si nemůže být úplně jistý. Četl jsem pěkné přirovnání - věřící by neměl být jako housenka, která si myslí, že rozumí Britskému muzeu. Není tedy vyloučené, že liberální teologie má pravdu, byť některé její názory se mi také zdají přehnané. Osobně jsem se u našich farářů s tak liberální teologií, jak ji popisuješ, nesetkal. Je možné, že mají podobné názory, ale nemluví o tom.
Svobodu v naší církvi chápu především jako to, že můžeš mít jiné náboženské názory, než má většina církve. Dávání svobody dětem je věc další, ale s tím také souhlasím, když je to v rozumné míře. Jak jsem psal, děti jsou samostatné bytosti, a když se jim upírá svoboda, poškozuje to jejich vztah s rodiči. Rodiče mají především jít svým dětem příkladem. Pokud to dělají a jejich plnoleté dítě se přesto vydá na špatnou cestu, je to jeho svobodné rozhodnutí a nelze mu v tom bránit násilím.
A jak tedy rozfoukat zemdlený plamen v evangelické církvi? Podle mého názoru by pomohlo vpustit více prožívání do bohoslužeb a jiných setkání na úkor přemýšlení. My pořád jenom o víře mudrujeme a nežijeme jí. Měli bychom se více modlit a meditovat, méně poslouchat kázání a výklady a méně se věnovat společné zábavě. Měli bychom se snažit přiblížit k Bohu a předem to nevzdávat s odkazem na to, že jsme hříšníci. Pak snad zjistíme, že nás život s Bohem činí šťasnějšími a plnějšími, než věci světské.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód