Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Věroučná neomylnost, tresty za porušení pravidel

Od: Anonym: hraničář <> ( ---.144.broadband2.iol.cz )
Kdy: 30. 07. 2005 23:58
Předmět: Re: Věroučná neomylnost, tresty za porušení pravidel

Dobrý večer! Tak možná, že to s tou skepsí nebude tak zlé, když se nám tu z ničeho nic rozproudila na evangelické poměry bohatá diskuze!
I když se na nedělní kázání těším (v poslední době si ale někdy říkám, že po nedobrovolně složené zkoušce z marxismu-leninismu na VŠ, jsem opravdu nepředpokládal, že si budu dávat repete v ČCE) objektivně musím přiznat, že teologické znalosti zdaleka nedosahují Vašich a dívám se na problémy z pozic laika.
Nemyslím si, že by jste mluvil akademicky, ale nezdá se Vám, že ze žhavých sborů bylo někdy docela blízko k ještě žhavějším hranicím? A proč rovnou lavírovat mezi takovými extrémními hodnotami, z ledové márnice už těžko někoho dotáhnete do sboru, za to z vlažné vody je ta šance vždycky. Že by synonymem kritického myšlení byla skepse a svobody závislost (navíc na drogách, pokud vůbec, tak možná kvůli frustraci jejich rodičů z prázdných kostelů), to se mi jeví také trochu rázněji vyjádřeno. Už jenom s ohledem na naše početní stavy by bylo docela zajímavé řešit volbu partnera uvnitř komunity i třeba na úrovni okresního města, když zjištění, že nejste v kostele sám ( důchodci se v lavicích ztrácí ) lze považovat za důvod k oslavě?!
Já jsem závislák na psech, jedinečném to Božím daru, a skepsi rozhodně nepropadám (pokud zrovna neutrpí Slávia debakl) a když si na trecích s kluky (rovněž jim je čteno z Hesel Jednoty bratrské s nášupem 3 pyškotů) po Hospodinem nám požehnané a zaslíbené české zemi popěvuji "Krásnou modrou oblohu", tak se musím přiznat, že tenhle voňavý život (že by byl prost úcty a lásky k Bohu bych také moc neřekl), za který jsem Stvořiteli neskonale vděčný, se mi náramně zamlouvá?! Upřímně řečeno, že bych si při pěkné procházce (nejlepší způsob tříbení mysli) s někým vyměňoval či se nechal rád poučit věroukou, na to jsem rezignoval, i když pravda na jednom treku jsem narazil na evangelíka z Korandova sboru (shodou okolností jsem zde byl křtěn) a div jsem z toho nespadl z lavice.
Minulý týden jsem při účasti na Dziergowickém dog-trekkingu navštívil Polsko a už při pátečním podvečerním příjezdu jsem viděl vyjít z kostela snad 70 lidí a většinu mladých (tam teda opravdu problém s hledáním partnerů mít nebudou). V neděli pro nedostatek místa (na rozdíl od zítřka, kdy mám lavici bez obav celou pro sebe) stáli lidé za otevřenými vraty kostela (v Ostravě měli dopoledne pro jistotu i katolíci zavřeno). Podobné je to i se záběry z taktéž plných sborových domů z našimi faráři a soudruhy Grebeníčky tolik opovrhovaných Spojených států. Přesto se nedomnívám, že by byl v našem přístupu k víře co se sborů týče tak markantní rozdíl. Ve Váš "prospěch" rozhodně hovoří zajímavý kontrast Polska, které ačkoli bylo stejně jako my téměř půl století pod komunistickou knutou, je ateizací nedotčené (jenže zase vnucené pětisetletým národním nepřítelem na život a na smrt).
Mně prostě, znovu zdůrazňuji, že laicky, nesedí, Vaše horování pro tak kardinální přístupy v kontrastu s Boží láskou sklánějící se k hříšnému a totálně nedokonalému člověku (viz. i Vámi uváděné, já se domnívám, že výjimečné případy farářů).
P.S.: Ačkoli se zamýšlíme nad vážnými věcmi , prosím omluvte mou nadsázku, vždyť i evangelium je od přívlastku v češtině radostné a těmi by měli evangeličtí hraničáři s nebojácnou smečkou čtyřnohých strážců české země být!

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód