Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Ideologie humanizmu?

Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 25. 09. 2008 18:53
Předmět: Re: Ideologie humanizmu?

Nevím, musí-li být taková otázka zodpovězena? A pokud, pak bychom museli vyjasnit i klady alternativ. Máš k humanizmu vůbec alternativu? A co by mělo být špatného na lidství, ať už jej bereme jako dar nebo poslání a využíváme jeho nástroje dané Stvořitelem k orientaci ve světě a v odlišování dobrého od zlého, stal-li se sám Bůh v Kristu člověkem? Už předhumanistická, hluboce středověká dogmatika zdůrazňovala právě z pozice víry ve stvoření a inkarnaci jako blud vše, co by lidství, jeho projevy a potřeby znevažovalo. Nebo chceš snad vůči humanizmu zneužívat ony znetvořející výklady Gn 3, jimiž si theologové spíš vyřizují účty s humanizmam a racionalitou pro utrpěné mindráky?
Má-li humanizmus co činit s módou? Ano, bylo to tak (dnes míň), a možná zase bude. Snobové (sine nobilitate) se chytnou vždy všeho, co je zrovna v módě. Je-li v módě humanitu hanět, budou ji hanět také. A to je spíš dnes v kurzu. Proto se jí musím zase zastávat. Ostatně i Hitler se Stalinem a Gotwaldem ji jako buržoazní přežitek odmítali. V odmítání humanizmu se projevují zase módní vlny romantické.
Obávám se, že čeští theologové se chystali vždy zahraničních vln velmi povrchně. Liberalizmus, barthiánství, butmaniánství, většinou to byly módní vlny. To však nepopírá, že tou povrchností bylo zneuctěno něco cenného, opodstatněného a hodného naší pozornosti.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód