Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Uzdraví Bůh každého, kdo věří?

Od: Anonym: host88.103.227.--- )
Kdy: 09. 09. 2021 13:56
Předmět: Re: Uzdraví Bůh každého, kdo věří?

máte pravdu, samozřejmě, když jsem používal slovo ateista, tak jsem měl víc asi na mysli agnostik.
Od KČ jsem toho přečetl opravdu dost, ale ne vše. Autoři běžně vyjadřují své myšlenky ústy svých hrdinů či postav. Když jsem nyní v rychlosti ověřoval na internetu, tak jeho otec lékař materialista byl - na rozdíl od KČ. Jeho víra nebyla rozhodně předpisová, ale označit za ateistu jej určitě nejde. Omlouvám se, že jsem napsal ne zcela ověřenou informaci. Něco člověk vyvodí, vypadá to tak, ale věci ve skutečnosti jsou poněkud jinak.
Čapkovi (K) bývá přisuzován i relativismus, tj není absolutní pravda, záleží, za jakého pohledu to vidíte. Např. jednu osobu někdo vnímá jako nehezkou kostnatou tetku, jiný zas jako přitažlivou osobu. Těch různých pohledů od různých osob je více, klidně v rámci jednoho ne tak dlouhého díla. Pak by tu ovšem chybělo něco jako absolutní pravda.
Hodnotově, to KČ jistě hodně věcí z víry přijal za své. Jeho vztah víře nebyl určitě jednoduchý a předpisový, jak by si to duchovní představovali.
Jeho pohledy na svět a Boha nepřijímám (v řadě věcí), ale cením si, že o věcech hluboce přemýšlel. Cením si toho více, než když někde mají "správnou" nauku a od lidí se očekává spíše nějaké papouškování, než hlubší pochopení smyslu.
Ze školy jsem již dosti dlouho, sš nebyla gymnázium, ale průmyslovka, takže má školní znalost literatury je slabší. Z čtení jeho děl jsem pak udělal chybný závěr.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód