Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Uzdraví Bůh každého, kdo věří?

Od: Anonym: host88.103.227.--- )
Kdy: 09. 09. 2021 11:40
Předmět: Re: Uzdraví Bůh každého, kdo věří?

Asi byste měl psát jen za sebe, s ostatními diskutujícími shodu moc nemáte, nemluvte za ně.
Čapka mám rád, vícero jeho děl jsem přečetl, i když zrovna toho Foltýna ne. Čapka si vážím jako velmi inteligentního spisovatele, neberu ho ovšem jako zdroj své víry. Netajil svůj ateismus, asi měl od otce lékaře.
Uzdravování nemocným mě skutečně zajímá, přijde mi, že v církvi se to neděje. Je celkem jedno, jestli to budou církve, které jste zmínil v převzatém hanopise - AC, KS, JB, nebo CB, Baptisté či církve jako ČCE nebo ČSCH. Z hlediska členství někde jsem, v tomto směru mám loajalitu. Z hlediska porozumění Písmu se tím necítím zcela vázán. V AC učí něco takto, v KS zase jinak, jinak v CB … Nepřejímám automaticky věci jen kvůli tomu, že někde jsem. Prošel jsem více denominacemi a Bibli se snažím rozumět dle svého vědomí a svědomí. Myslím, že toto byl přínos reformace, i člověk sám je schopen Písmo chápat. Samozřejmě rád si vyslechnu výklad Písma - kázání. V neděli někam jdu a doma na internetu si vyslechnu zas výklad odjinud. Pak si to celé přeberu sám.
Pokud mě označujete za fundamentalistu, nebráním se tomu. I když vím, že ta nálepka funguje skoro jako nadávka. Větší církve mají různé proudy, v ČCE byly a asi jsou různé probuzenecké skupiny či sbory, fundamentalisticky zaměření členové stejně jako naopak ti, kteří jsou zaměřeni jinak. Katolická církev má asi ještě daleko větší pestrost, jen malé denominace a sbory fungují, že to je jednolité. Neposuzuji člověka podle toho, z které je církve, ale jaký je, jak se chová, jak mluví, jaké má názory a postoje atd.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód