Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Uzdraví Bůh každého, kdo věří?

Od: Anonym: Ladislav Cajthaml---.static.bluetone.cz )
Kdy: 09. 09. 2021 07:24
Předmět: Re: Uzdraví Bůh každého, kdo věří?

Tak koukám, že křesťanská letka už infiltrovala i Wikipedii a začala ji považovat za platformu, na které propaguje své osobité, o vědu neopřené náhledy. :) To nevadí. Pravdě něčí výmysly neublíží, pokud zastáváme vyšší pojetí pravdy než pragmatické.
Velmi stručně, konsensus o ahistoričnosti Pentateuchu se zakládá na těchto základech:
1.) Absence jakýchkoli údajů o Mojžíšovi, odchodu židů z Egypta, o sedmi egyptských ranách v jiných pramenech než Pentateuchu. Podle konzervativnější biblistiky dřívějších časů se ta záležitost s Mojžíšem měla odehrát někdy 1400/1200 př. Kr. Dlužno říci, že z o dost dřívějších časů zachycují egyptské prameny a doklady doslova každou pitomost.
2.) Dějům podaným v Pentateuchu neodpovídají žádná archeologická data. A pokud jde o další knihy Starého zákona, Jozue, Soudců, archeologie je nejenom nepotvrzuje, ale přímo jim protiřečí. Archeologické nálezy dokládají postupné, mírové a obchodní pronikání židů na území Svaté země, pokojné mísení se s původním "kenaanejským" obyvatelstvem, absenci válečných událostí. To s tím hubením kenaanejských měst jako klatých, pobití desetitisíců mužů a vzetí žen a dětí do otroctví lze považovat leda za takové bohatýrské historky z mnohem pozdějších staletí, taková "vypravování bájných starců".
3.) Samotná rozpornost textu pěti knih Mojžíšových, smíšenost toho žánru, jeho kolektivní duch, zajímejte se blíže třeba o Julia Wellhausena (2. polovina 19. století) a o Wellhausenovo paradigma: jsou tu vysledovatelné různé vrstvy, "Jahvista", "Elohista", "Kněžský kodex" a řada dalších ústně tradovaných motivů. Pátá kniha Mojžíšova (Deuteronomium) byla "nalezena" na půdě chrámu za krále Jóšiáše (609 př. Kr.), ve skutečnosti prozrazuje reálie a pohledy právě z této doby.
Nechci, abyste si myslel, že tohle, co zde uvádím, představuje nějaký protiklad teologie. Všechny tyto věci se učí na kontinentálních teologických fakultách, rozhodně protestantských. Tyto věci se v Německu učí budoucí faráři. A myslím, důvodně se domnívám, že i v Čechách. Jakési opovážlivé a nevědecké historizování starozákonních motivů se zásadně sytí z amerických fundamentalistických zdrojů, z diletantského a nepoučeného evangelikálního "lhaní pro Krista" - v USA se rozhodně moc s vědou nepářou.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód