Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Uzdraví Bůh každého, kdo věří?

Od: Anonym: host88.103.227.--- )
Kdy: 08. 09. 2021 22:00
Předmět: Re: Uzdraví Bůh každého, kdo věří?

doplním jednu myšlenku, týká se něčeho širšího, než co tu prezentujete. Existují dva přístupy, když někdo něco tvrdí (říká, píše). První přístup je psychologizující. Ten přístup neřeší, co ten člověk řekl, ale začne se rozebírat, že je psychicky divný, má psychiatrickou diagnózu, v jiném prostředí se zas poukáže na to, že ten člověk nežije mravně na výši, nebo má v nepořádku rodinný život. Postupují tak nejen psychologové a psychiatři, ale mnohdy i lékaři jako takoví. Potom se s oblibou vyskytuje u politických diskuzí, ale zde je cíle spíše jen pošpinit protivníka, ne nějaká argumentace. Ale ten samý přístup je hojně vyskytuje i v církevním prostředí. Zde nemusí jít od podpásovky jako je neurotik, psychopat - ale poukáže se, že třeba mu nefunguje rodina, má nevychované děti a kdo víc co ještě. Přitom ty argumenty mohou být pravdivé, jen se vůbec neřeší, co ten člověk tvrdí, ale jaký je.
Druhý přístup je opačný. Rozebírají se něčí myšlenky, ač je známo, že šlo o chronického alkoholika, kuřáka opia - to vůbec nezajímá, pozornost se věnuje výhradně tomu, co ten člověk říká nebo píše. Žáci se při výuce Máchova Máje nezabývají naprosto tím, že autor si psal obscénní deník, žil značně nemravně, choval se ke své milé i dosti hrubě. Rozebírají se verše, myšlenky. Takto přistupují k tvrzení literární kritikové, filozofové a další, kteří diagnózu a mravní integritu toho, kdo věci tvrdí, vůbec neřeší. Myslím, že i v matematice se řeší tvrzení jako takové a úvahy kdo to tvrdí, ty se vůbec neřeší. Blábol a nesmysl se odloží proto, že to nemá hlavu a patu, je to logicky špatně - a ne proto, že autor tvrzení není čestný člověk.
Přístup č. jedna (výše zmíněný) je typický i pro církevní prostředí, zrovna v takových evangelikálních církvích to má větší prostor než tam, kde krom moralizování lidé studují např. i filozofii. Je svým způsobem zvláštní, že někdo, kdo k evangelikální zbožnosti nemá blízko, tak používá jednu z jejích metod.
Můj osobní přístup je někde uprostřed. Aspoň v určitých případech si nevšímám jen samotných tvrzení, ale i toho, kdo mi to říká. Zejména co je to za člověk, je oprávněn to říkat, nemá vedlejší myšlenky. Na druhou stranu, pokud tvrdí něco pravdivého i člověk, co není morálně na výši, duševně zcela v pořádku, tak ty věci jen tak nehodím do koše proto, že ten člověk se mi nelíbí. Když komunista Filip např. prohlásil, že Babiš je oligarcha, tak ač komunistům nevěřím, tak řekl zcela pravdivou věc.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód