Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: katolíci

Od: Anonym: host88.103.227.--- )
Kdy: 08. 09. 2021 13:03
Předmět: Re: katolíci

Pokud píšete o plevelení veřejných diskuzí, tak nikdo Vás nenutí je číst. Zvláště témata, kde nejde nic vyřešit a zdejší téma, které dle Vás, do nich spadá. Ano, dopustil jsem se několika úvah, nečekal jsem, že tím narazím.
Nemusí jít o spojování církví do jedné organizační jednotky. Může se jedna např. o změnu bohoslužeb, zavádění liturgie, která je vlastní katolické církvi - do církví evangelických. Co vím, tak v některých sborech skutečně došly bohoslužby změny. U katolíků respektuji jejich průběh bohoslužby, ale osobně mi vadí, pokud by to pronikalo do pořádku bohoslužeb v evangelickém (nekatolickém, neorthodoxním tj. reformovaném) prostředí.
U katolíků jsem rád, že už nejsme pro ně sektáři, heretici ap. A že reformovaní křesťané je neoznačují jako papežence.
Jak jsem psal, mezi katolíky jsem poznal více lidí ryzího charakteru. Chci-li se učit něco zde, je to něco opravdu jiného, než abych se učil něco od satanistů (sem řadím i islám, marxismus, militantní ateismus) Vadí mi, pokud v jedné větě vedle sebe uvedete židovství a islám. Islám je v pořádku zmínit s ateismem a marxismem - i politicky to tak fungovalo, Sovětský svaz skvěle spolupracoval s islámskými zeměmi. Judaismus je něco jiného, bez židovské víry není ani křesťanství. Ježíš řekl, že spása je ze Židů. Samozřejmě pak je třeba odlišit praxi judaismu od Tóry a dalších knih. Stejně jako Nový zákon a to, co praktikují církve, to se taky dost liší. Myslím, že daleko více jak v tom judaismu.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód