Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Synod a manželství LBGTQ+

Od: Anonym: locika--- )
Kdy: 30. 11. 2020 10:32
Předmět: Re: Synod a manželství LBGTQ+

Jaké požehnání? Požehnání nevím co tím myslíte. Stačí zákonné umožnění stejnopohlavních sňatků. Na tom trvat mohou, protože už v dost zemích existuje.
Homosexuální sňatky na celostátní úrovni umožňuje ve světě 25 zemí, z toho 16 v Evropě. Většina těchto států umožňuje i adopci dětí homosexuálními páry. Rakousko tak bude 26. zemí na světě a 17. v Evropě.
I v jiných zemích mohou homosexuálové uzavírat sňatky, ale jen v některých částech, například v určitých státech Mexika. Další země pak umožňují registrované partnerství osob stejného pohlaví. První z nich se v roce 1989 stalo Dánsko; ČR uzákonila registrované partnerství v červenci 2006.
Jako první umožnilo sňatky homosexuálních párů v roce 2001 Nizozemsko. Od té doby uzákonily homosexuální sňatky další evropské země: Belgie, Španělsko, Norsko, Švédsko, Portugalsko, Island, Dánsko, Francie, Británie (s výjimkou Severního Irska, které umožňuje registrované partnerství), Lucembursko, Irsko, Finsko, Německo a Malta.
Mimo Evropu sňatky osob stejného pohlaví na celostátní úrovni umožňují Argentina (v roce 2010 jako první latinskoamerická země), Brazílie, Kanada, Kolumbie, Nový Zéland, Uruguay, USA a Austrálie.
V roce 2006 uzákonila homosexuální sňatky jako první a dosud jediná země Afriky Jihoafrická republika (JAR). V Africe má podle odhadů organizací na ochranu práv homosexuálů 34 zemí zákony, které zakazují či trestají homosexualitu.
V USA rozhodl o právu uzavírat sňatky mezi homosexuály a lesbičkami Nejvyšší soud v červnu 2015. Do té doby sňatky osob stejného pohlaví umožňovalo 36 amerických států. Po verdiktu nejvyšší soudní instance muselo od jejich zákazů upustit i zbylých 14 států na jihu a jihozápadě USA, poslední z nich tak učinil v roce 2016. Rozhodnutí soudu se netýká indiánských rezervací.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód