Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: Logos a blbosti

Od: Anonym: Ladislav Cajthaml--- )
Kdy: 20. 08. 2019 12:44
Předmět: Re: Logos a blbosti

Je zajímavé, jak jste líný třeba jen googlovat. Kdybyste pár vteřin googloval, nemusíte potom tolik psát.
1973 - v tomto roce byla homosexualita jako diagnóza vyškrtnuta z Diagnostického a Statistického Manuálu mentálních poruch, tzv. DSM III který pravidelně aktualizuje uznávaná Americká Psychiatrická Asociace (APA)
V USA byl v roce 1968 publikován první veřejně dostupný seznam duševních poruch (The American Classification of Mental Disorders), v němž byla zařazená i homosexualita. V roce 1973, krátce po stonewallských nepokojích, pak členové Americké psychiatrické asociace vedli diskusi, zda homosexualitu nadále považovat za nemoc. Pro její vyškrtnutí ze seznamu chorob tehdy hlasovalo 5 854 psychiatrů, 3 810 bylo proti.
K definitivnímu vyjmutí však došlo až 17. května 1990, kdy ji vyškrtla Světová zdravotnická organizace (WHO) ze svého Mezinárodního seznamu duševních chorob. Tento den byl později prohlášen Mezinárodním dnem boje proti homofobii, bifobii a transfobii (IDAHOT – International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia). V roce 1992 pak už nebyla homosexualita do nového seznamu zařazená.
Tuto cestu následovaly další země. V roce 1997 přestalo homosexualitu považovat za duševní nemoc Japonsko, v roce 1999 Ruská federace a v roce 2001 Čína. Existuje tedy vědecká shoda, že homosexualita není duševní chorobou a že sexuální orientaci jedince nelze změnit. Přesto bohužel dodnes přežívají společnosti a jednotlivci, kteří současné vědecké poznatky odmítají a provozují konverzní terapie. Extrémním příkladem je Národní asociace pro výzkum a terapii homosexuality v USA – NARTH.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód