Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: žije

Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 11. 03. 2019 18:30
Předmět: Re: žije

Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
 Nemám představu o církvi, že farář "laikům" říká, jak má jejich  víra vypadat. Naopak mě vždy zajímalo, a obohacovalo mě, když jsem slyšel,  jak členové církve svou víru prožívají a jak ji rozumí, třeba velmi  rozmanitě. Neporoste-li víra zespoda, totiž v srdcích křesťanů, sotva ji tam  mohou zeshora natlačit faráři. A tady je to přímo exemplární případ. Říkáte,  že Ježíš žije a že je možné se s ním potkat. Tak jak jste se s ním potkal  vy? A co byste poradil někomu jinému, co může pro takové setkání udělat?
Nerad Vám, pane faráři, vpadám do zad, zejména ve chvíli, kdy s Vámi v podstatě souhlasím, ale zajímá mě též integrita výroků osob ve Vašem a tomu podobném postavení. A ano, rozpory ve výrocích "duchovenských" osob je cosi příznačného. V diskusi na jiných stránkách v podstatě předpokládáte, že i evangelický duchovní víru sboru určuje, když osočujete svého nástupce v Šumperku, že zneužíval své moci nad svým bývalým sborem, a to pouze tím, že si tam myslel něco jiného, než Vy:
Kazatel ČCE Aleš Wrana napsal(a):
Mluvit v tomto případě o "autoritativním zneužívání moci" je dvojsečné. Kdybych byl členem Jakubova sboru, měl bych právě dojem, že on "zneužívá svou moc". On, na svém sboru autorita, říká věci, které sám považuji za heretické. Trápilo by mě to, protože i kdybych se proti jeho výroku ohradil, třeba i v obavě, že jeho názor může pohoršit běžné věřící a narušit církev, neměl by můj názor takovou autoritu jako jeho. ''in: http://www.svobodne.estranky.cz/clanky/pomery-v-cirkvi/lutherske-vykopnuti-ze-sluzby-u-sousedu.html

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód