Aktuálně v ČCE

Co hýbe s ČCE...

Odpověď na příspěvek: Re: trápení

Od: Anonym: Hodan Daniel jr.--- )
Kdy: 18. 02. 2018 10:22
Předmět: Re: trápení

ČCE je unifikovaná církev, spojená z Helvetské a Augsburské. Nemohu samozřejmě vědět, jak hluboce se tato dichotomie projevuje v teologii a praxi jednotlivých sborů. Mezi lutherány a helvety byl v pojetí eucharistie vážný rozpor. Lutherovo pojetí bylo spíš katolické. Můj dojem z ČCE je ten, že v ní všechno přebíjí švýcarský model, někde až zwingliánský.
Máte pravdu - volat duchy ze záhrobí je ošidné. Nevím, jestli by M. L. schvaloval konečné řešení, jelikož nemohu vědět, jaký by za to půltisíciletí prodělal vývoj.
Luther však (a to mě mrzí, že to nevíte Vy, teologové, musím to tedy připomenout já, neteolog) nebyl fundamentalista. I jemu vyčítali, že se nedrží přesně Bible, ačkoliv je původcem zásady Sola Scriptura. Tehdy řekl, že "Bible je jen smolný košík, ve kterém plave Mojžíš/Ježíš", že v ní je božím slovem "Alles, was Christum treibet" (manželka je od Vás, prý rozumíte, tak nepřekládám). Dokonce z Bible vyšoup i mé dvě nejoblíbenější epištoly, které jeho následovníci dali na hanbu za Zj. Augustana vůbec o Bibli nehovoří. V souvislosti se "slovem božím" hovoří jen o nedělním zvěstování evangelia, o "živém slovu", ne o knize.
Luther jednomu ze svých ochránců toleroval bigamii, jak můžeme vědět, zda by se rozčiloval kvůli homosexualitě? Jeho problémy a otázky nebyly našimi a naše jeho.

Přidat příspěvek:


















Ověřovací kód